Bilder från Livkompaniet utbildningsåret 1953-54

2014-04-16

Från Anders Palmroth i Sandviken har vi fått bilder från hans far Alf Palmroths, till höger på bilden, grundutbildning på Livkompaniet I 21 utbildningsåret 1953-54.

Till bilderna här >>

Alf Palmroth var född den 15 december 1933 i Järkvissle.  Den 8 augusti 1953 ryckte han in på plutonchefsskola K på Livkompaniet I 21. Kompaniet var då förlagt i C-kaserns bottenvåning. Till utbildningen på plutonchefsskolorna, som var 15 månader lång och mycket krävande, togs endast de bästa av de mönstrande ut.

På plutonchefsskola K utbildades blivande värnpliktiga underofficerare vilka efter avslutad utbildning krigsplacerades som chefer på bland annat skyttekompaniernas* understödsplutoners kulsprutetroppar.

Skyttekompaniernas kulsprutetroppar var organiserade i två kulsprutegrupper vilka vardera var utrustade med en kulspruta m/42. Kulspruta m/42 var en 6, 5 mm luftkyld kulspruta av amerikanskt ursprung.

Alf Palmroth arbetade efter sin militärtjänst som försäljare av kontorsmaterial och hos Securitas i Sundsvall. Han gjorde repövningar både vid skytte- och kulsprutekompanier. Alf avled 1980 i Sundsvall och är gravsatt i Liden.

Alfs lumparkompisBernt Nyström i Sundsvall har hjälpt oss att identifiera deltagare på bilderna. Stort tack till Alf för detta. Hör av er till hemsidan om ni känner igen er själv eller någon annan på bilderna.

Stort tack också till Anders Palmroth som varit vänlig att låta oss ta del av bilderna. Anders har också sänt oss en film från en av sin fars repövningar. Filmen är inspelad i anslutning till Vinkelladan i Tjärnmyren. Inspelningen kan vara gjord 1964 då Alf gjorde repövning på ett kulsprutekompani. Vi hoppas kunna lägga ut filmen på hemsidan under våren. Vet ni något mera om denna films tillkomst eller om förbandet ber vi er kontakta oss här på hemsidan.

* Mera om organisationen av skyttekompani 1949 finns att läsa här >>

Antal kommentarer: 1

2014-04-27 17:23:26 - Anders Palmroth, E-postadressen är dold

Kamratföreningen har förvandlat en bunt bortglömda foton till levande historia med sällsam noggrannhet och analytisk förmåga. Stort Tack /Anders
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)